Overdag geen tijd?
KIJKAVOND.NL
  • © 2021 ZO makelaars - ZO.nl Contact 0

KIJKAVOND.NL

DEN HAAG

Heerlijk dichtbij het strand, ligt deze hofstad.
DEN HAAG
Den Haag of 's-Gravenhage is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Met 545.863 inwoners is het (1 augustus 2020, bron: CBS) de op twee na grootste gemeente van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. Het is de meest dichtbevolkte gemeente van Nederland. Sinds 1 januari 2015[3] vormt Den Haag met 22 andere gemeenten samen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het gebied van dit samenwerkingsverband telt gezamenlijk 2,3 miljoen inwoners.[4] Deze regio maakt op haar beurt weer deel uit van de Randstad. De woonplaats Den Haag valt samen met het hele grondgebied van de gelijknamige gemeente 's-Gravenhage.

De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd, en het is de residentie van het koninklijk huis.[5] Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult grotendeels die rol. Zo staan de meeste ambassades, alle ministeries en de Hoge Raad in Den Haag. Daarnaast is de stad standplaats van verschillende nationale en internationale rechtscolleges, waaronder het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof.

Den Haag is de grootste Nederlandse stad aan de Noordzee en heeft een kustlijn van elf kilometer. Door de ligging aan de Noordzee is Den Haag sinds de 19e eeuw een internationaal toeristenoord. De stad beschikt over twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Daarnaast ligt een breed zandstrand met een duinenrij: een omvangrijk natuurgebieden. Scheveningen - vroeger een vissersdorp - heeft een regionale haven.